Gebruikte motorecu programmeren op een Skoda Octavia van 2012

Gebruikte motorecu programmeren op een Skoda Octavia van 2012. 

Voertuig: Skoda Octavia

Bouwjaar: 2012

Van een autobedrijf waar we vaker zaken mee doen kregen wij de vraag of wij een gebruikte motorecu konden leveren en programmeren op een Skoda Octavia van 2012.

Het is bij het vervangen van electronische delen zeer belangrijk dat het onderdeel het juiste nummer heeft. In dit geval was de motorecu die we zochten zeer lastig te vinden. Het autobedrijf had zelf ook diverse pogingen en aanvragen gedaan helaas zonder succes. 

In de loop der jaren hebben wij veel contacten opgebouwd zowel in Nederland als het buitenland. Na wat appjes en mailtjes gestuurd te hebben naar diverse mensen hadden wij de juiste ecu gevonden.

Toen deze binnen was heeft het autobedrijf de Skoda gebracht. Het  bedrijf had zelf diagnose gesteld met de conclusie dat de motorecu defect was. De klacht was dat de auto niet wou aanslaan.

Nadat wij de motorecu gemonteerd hadden en deze wouden programmeren bleek dat er geen communicatie mogelijk was met de ecu. Wij hebben vervolgens contact gehad met het bedrijf of we mochten kijken hoe dit mogelijk was. Het zou natuurlijk kunnen dat we pech hebben en een defect regelapparaat hebben gekregen, maar dit is niet erg aannemelijk.

Wij zien vaak dat metingen niet altijd goed worden uitgevoerd. Bij het meten aan componenten is het belangrijk om dit ‘’belast’’ te doen. Het kan namelijk zo zijn dat als er geen stroom door de bedrading loopt de voedingspanning (of massa) gewoon aanwezig is maar dat deze inzakt of verdwijnt als er wel stroom loopt. Dit laatste was ook hier het geval.

Nadat wij de metingen belast hebben uitgevoerd kwamen we er achter dat er een draad gecorrodeerd was in de kabelboom. Toen we deze hadden hersteld konden we weer communiceren met de auto en sloeg de auto weer aan. Met resultaat!