BMW X5 F15 Hybride storing

BMW X5 F15 Hybride storing

Voertuig: BMW X5 Xdrive40e

Klacht: Hoog volt accu wil niet meer opladen

Wij krijgen bij ons in de werkplaats regelmatig hybride voertuigen met problemen aangeboden. Zo ook deze BMW X5. De klacht van de klant was dat deze hybride auto niet meer wou opladen. Als de stekker van de hoog volt aansluiting werd aangesloten, begon de auto heel even met laden en stopte daarna gelijk weer. Dit was te zien door dat de led rondom de laad stekker eerst blauw ging branden maar na +- 30 seconden rood. Er was verder niks aan de auto gebeurt. Deze klacht was ineens ontstaan.

We zijn begonnen met een complete voertuigscan met onze BMW diagnose apparatuur. Er stonden 2 foutcodes in die te maken hadden met het laadprobleem. Deze fouten stonden in de EME module:

222842 – Charge management function – Fault during the charging procedure

222805 – Charge management function – Charging interruption due to network malfunctions

Die laatste foutcode was ons eerste aanknopingspunt. Er gaat in het netwerk van de auto iets mis waardoor het systeem niet wil opladen. Het was voor ons de eerste keer dat we dit probleem hadden met zo’n BMW en het werd dus tijd om te weten hoe dit hoog volt systeem nou precies werkt:

“Welke modules zijn belangrijk voor het laden?”

“Welke ecu regelt het daadwerkelijke laden?”

We besloten om de auto uit te lezen met de originele BMW diagnose tool ISTA. ISTA is de tool die ze ook gebruiken bij BMW dealers. Dit is wat ons betreft 1 van de mooiste systemen om diagnose te stellen. Alles wat je moet weten over de BMW (of Mini) waar je aan werkt staat hier in. Van schema’s , component locaties , werking van systemen , service bulletins etc. Alles is hier in te vinden.

Het voordeel van werken met dealer tools is dat ze vaak met een stappenplan komen om de storing te lijf te gaan. Echter gaf ISTA in ons geval 3 verdachte regelapparaten welke deze storing konden veroorzaken. Toen wij alle informatie bij elkaar hadden gezocht zijn we begonnen met meten.

Uiteindelijk kwamen wij er op uit dat de KLE module defect was. Deze hebben wij na akkoord van de klant vervangen. Voor dat je zulke reparaties mag uitvoeren moet de auto eerst spanningsloos geschakeld worden. Als een hybride auto spanningsloos is kan er veilig aan het hoog volt systeem gewerkt worden.

Na het vervangen van de KLE moest deze nog geprogrammeerd en gecodeerd worden. Dit kunnen wij allemaal in eigen huis. Toen dit allemaal was uitgevoerd kwam het spannende moment om te gaan testen. 

Het hoog volt systeem werd weer ingeschakeld, de lader werd aangesloten en ja, de stekker bleef blauw branden. De storing kwam niet meer terug. Wij hebben de auto de hele nacht laten laden en volgende dag was de accu weer 100% vol!  De auto werd nog eens uitgelezen en werd foutcode vrij weer afgeleverd aan de klant.

Afbeelding 1: Laden hoogvolt systeem nodig

Afbeelding 2: Led blauw na het aansluiten van de lader

Afbeelding 3: Led brand rood na een aantal seconden

Afbeelding 4: Foutcodes bij intake

Afbeelding 5 en 6: Programmeren van de nieuwe KLE module

Afbeelding 7: Programmeren en coderen gelukt!

Afbeelding 8: Laden werkt weer perfect!

Afbeelding 9 en 10: KLE module vervangen na het spanningsloos maken van het hybride systeem.